MORRO SARTORIALE: Ženski zimski plašči po meri za vsak slog

Letošnja jesensko-zimsko sezona 2021/2022 se je pričela v malce bolj posebnem vzdušju, ki ga spremlja nepredvidena situacija, podprta s skrbjo za zdravje vsakega posameznika. Vendarle pa je vsaj na modnem področju ostalo nekaj barvitosti in inovativnosti, ki preženejo pusto sivino iz delovnega vsakdana.

Naj omenimo nekaj aktualnih trendov na področju ženskih plaščkov v sezoni jesen/zima 2021/2022, ki bodo vnesli svežino v vašo garderobo za hladnejše dni.

1. Ko barve oživijo

Barve imajo svojo energijo, ki se oddaja tudi v okolico. Zato pozdravljamo nošenje barvno bolj izstopajočih plaščev, izdelanih sicer iz zelo kvalitetnih in če se le da-naravnih tkanin. Za najbolj vrhunske različice priporočamo volnene tkanine ali mešanice volne s kašmirjem.

Barve, ki so v tej sezoni zelo opazne, so: rdeča, koralna, vijolična in rumena barva. Seveda pa je v primeru plašča bolj izrazitih barv le-tega priporočljivo kombinirati z oblačili nevtralnejših barvnih tonov, ki celoten oblačilni slog umirijo in uskladijo.

Če bi morali izpostaviti eno samo, najbolj trendi barvo letošnje jesensko-zimske sezone, bi to zagotovo bila rdeča. Drzna, ognjevita, polna energije. Od rubin do škrlatne rdeče, pa do umirjene burgundi rdeče. Naj s strastjo razsvetli našo jesensko omaro.

2. Umirjenost v naravnih tonih

Jakne in plašči v bež oziroma naravnih tonih so pomembni elementi garderobe vsake ženske. Ta barvno izredno praktični model je namreč zelo enostavno kombinirati z vsemi drugimi enobarvnimi in tudi pisanimi oblačili. Zelo prefinjene so tudi kombinacije bež jakne s kontrastnimi dodatki.

Tanjši plašči v vojaškem slogu z visokimi ovratniki so spet zelo in. Idealni so tako za deževno kot suho vreme in zelo udobni za nošenje. Tako imenovani »Khaki« plašči so primerni za različne tipe postav, saj silhueto naredijo zelo sproščeno, a hkrati elegantno. Le pri polnejših postavah je priporočljivo uporabiti še snemljivi pas, ki optično zoža oz. poudari pasno linijo.

Vedno aktualen trenčkot plašč je letos še vedno »must have« modni kos vsake omare. Predvsem v že omenjenih nevtralnih, bež, naravnih barvnih različicah. Ta dobro krojeni oblačilni kos je popoln za spremenjivo jesensko vreme, plastenje, pa tudi za številne modne kombinacije. Piko na i doda tako dobro krojenemu kostimu kot kavbojkam, kombiniranimi z enostavno majico.

3. Pridih divjine v obliki živalskih vzorcev in potiskov

Živalski vzorec na oblačilih že od nekdaj pritegne pozornost in je že dolgo v modi. Zaznamuje ga drznejši slog, opaznost, prefinjenost in vsestranskost. Trenutno ta trend še ne bledi in je zelo všečen tudi v jesensko-zimski sezoni na področju plaščev.

Pazljivo le pri kombinacijah z ostalimi oblačili. Ker je vzorec že sam po sebi zelo nasičen, ob sebi ne dovoljuje pretirano izrazitih barv oziroma vzorcev. Najlepše se poveže s črno, belo in naravnimi zemeljskimi toni. Lepe so tudi povezave z rdečo. Plašč z živalskim potiskom lahko kombiniramo z bolj izčiščenimi kroji poslovnih oblačil, enobarvnih oblek, v bolj sproščenih različicah pa tudi z jeans hlačami.

4. Karo v vseh svojih različicah

Na področju elegantnejših plaščev iz volnenih tkanin je zelo priljubljen videz karo vzorca. Letos so v te kvadratne ali pravokotne vzorce ujete bolj naravne, umirjene, svetle barve, z manj opaznimi črtastimi strukturami. Izjema so izrazitejše barvne različice v letos zelo priljubljenih rdečih in terakota odtenkih. Na splošno pa govorimo o bolj diskretnem karo vzorcu, ki se elegantno umesti v samo tkanino in ne izstopa preveč v smislu intenzivnosti barv.

5. Modrina z različnih niansah jeansa

Čeprav oblikovalci dajejo v svojih letošnjih kolekcijah prednost bolj jaknam kot plaščem iz jeansa, pa si za svoj modni izgled lahko omislite tudi daljšo prehodno jakno ali celo plašč. Za bolj dramatičen, trendovski izgled je le-ta lahko dopolnjen s pravim ali umetnim krznom, podložen s toplimi kosmatenimi tkaninami ali dopolnjen z raznimi našitimi materiali oz. kovinskimi dodatki.

6. Drzne variacije usnja in umetnega usnja

Za bolj drzen izgled so plašči v usnju oz. umetnem usnju prava modna osvežitev.

Ne glede na kroj, dolžino, barvo ali inovativnost v izvedbi samega modela plašča, boste privabljali poglede s svojo individualnostjo.

Različice v temnejših barvnih niansah so bolj »varne« v smislu kombinacij, pa tudi trajanja uporabnosti.

Temnejše barve so vendarle »večna klasika«. Z bolj barvitimi različicami tvegate, da boste plašč nosile krajši čas, saj se izrazitih barv hitreje naveličamo, hkrati pa so tudi bolj »sezonsko« modne.

7. Mehkoba in toplina, ujeta v voluminoznost in barve

Med najbolj priljubljenimi trendi sezone 2021-2022 na področju plaščev bodo zagotovo tudi veliki, voluminozni, mehki, puhasti plašči iz umetnega krzna. Medtem, ko pridejo v poštev tako krajše kot daljše različice, pa bo stilsko poudarek na udobnih, »oversize«krojih in nenavadnih barvnih rešitvah.

Verjetno bo ta tip plaščev bolj priljubljen pri mlajših generacijah uporabnic, a če se opogumite za katero od različic toplega »medvedka«, zagotovo ne boste ostale neopažene.

Ne glede na to, kateri trend plaščev vas bo najbolj prepričal to sezono, pa je bistveno to, da se v njem kar se da najbolj udobno počutite in ste si hkrati tudi všeč. To dvoje zagotovo predstavlja zmagovalno kombinacijo, ki zagotavlja samozavestni korak v jesen in zimo.

Foto viri: Depositphotos, Pinterest, spletni mediji

Leave a comment