MORRO SARTORIALE : objem udobja in topline

Ženski zimski plašči 2020/2021

Letošnje smernice na področju ženskih zimskih plaščev bi lahko strnili v tole znano misel priljubljenega modnega oblikovalca: Trendi zbledijo, slog ostane večen.”(Yves Saint Laurent) Kar bi na kratko pomenilo: trendi pridejo in grejo, dobro izbrani plašč v sebi lastnem oziroma klasičnem slogu pa lahko z vami ostane več let. Če je izdelan še po vaši meri in iz kvalitenih, po možnosti naravnih materialov, pa gre za oblačilni kos z dolgoletno uporabno vrednostjo. Govorimo o klasični, šik eleganci, ki je praktično neminljiva. In ravno ta skupni imenovalec je glavna značilnost ženskih zimskih plaščev sezone 2020/2021.

Kateri so tisti glavni »must have« tipi zimskih plaščev, ki vas bodo lahko greli še veliko prihodnjih let?

1. Kamelji oz. bež plašč

Plašč v naravni bež ali kamelji barvi je bila, ostaja in bo tudi v prihodnje brezčasna eleganca, ki je vse prej kot dolgočasna. Toni tovrstnih zemeljskih barv in klasični kroji delujejo zelo profesionalno, urejeno in privlačno. Za malce bolj sproščene stajlinge pa tovrstnemu plašču lahko vedno dodate zanimivo ruto, šal, broško ali pas in na ta način popolnoma spremenite svojo trenutno modno zgodbo.

V kolikor se odločite za izdelavo tega klasičnega kosa po meri, priporočamo izbiro čim bolj kvalitetnega materiala. Izberite toplo tkanino primerne gramature iz 100% volnenih vlaken, za mehkejši otip kombinacijo volnenih in kašmirskih vlaken, za najbolj zahtevne pa so na voljo tudi tkanine iz 100% kašmirja.

2. Toplo ogrinjalo

Ogrinjalo je oblačilni kos, ki je po svoji uporabi zelo poseben, praktičen, vendar tudi sezonsko moden. Letos se ogrinjala v svojih številnih različicah vračajo. Najdemo jih v številnih variacijah materialov, barv in krojev. Ogrinjalo bo vedno poskrbelo za zelo urejen in dodelan modni videz, še posebej če ga kombiniramo z barvno usklajenimi hlačami in škornji.

Za hladnejše dni priporočamo toplejšo različico ogrinjala, ki je lahko izdelan iz kvalitetne volnene tkanine. Če izberete enobarvno varianto tkanine, bo le-ta omogočala številne modne kombinacije s pomočjo pripadajočih zimskih modnih dodatkov, kot so šali, kape in rokavice. Zelo priljubljeni so tudi karo oziroma tartan vzorci, pri katerih pa je lahko delikatno to, da so povezljivi z bolj umirjenimi enobarvnimi kosi preostalih oblačil in zato dopuščajo manj številne barvne kombinacije. Za prehodne, ne preveč mrzle jesenske in pomladne dni, si lahko omislite ogrinjalo iz vodoodbojnih tkanin.

3. Trenčkot

V nadvse raznolikih variacijah materialov oziroma barvnih nians se ženski trenč poda nadvse različnim modnim stilom in kombinacijam. Trenč, izdelan iz vrhunskih materialov in odlično krojen, je večni kos, ki ne glede na spreminjajoče se modne trende v svoji osnovni formi ostaja enak. Edinstvenega pa ga naredijo specifični detajli izdelave in unikatna izbira tkanine.

Priporočamo vam izdelavo trenč plašča iz kvalitetnih naravnih materialov, ki zaradi praktičnosti uporabe ohranja bolj nevtralne barvne nianse. Zimski trenč naj bo izdelan iz mehkejše volnene tkanine, lahko tudi z dodatkom kašmirja. Za prehodna sezonska obdobja, jesenske oziroma predpomladne dni, pa so za izdelavo trenča primerne tudi številne različice vodoodbojnih tkanin.

Za trenč lahko rečemo, da je oblačilni kos, ki ga odlikuje univerzalna uporabnost. Zelo lepo ga opredeli izraz: »eleganca v eni potezi«. Oblečeni v trenč smo namreč urejeni in elegantni ne glede na to, ali pod njim oblečemo hlačni kostim ali pa se t.i. trenčkot pridruži k bolj ležerni kombinaciji jeans hlač s trendovsko T-majico.4. Dolgi maxi plašč

V letošnji zimski sezoni so zelo »in« tudi dolgi, t.i. »maxi« plašči. S tovrstnim plaščem lahko dosežemo videz prefinjenosti, mora pa biti primerno krojen po postavi. Načeloma se ta stil plašča bolje poda višjim postavam. Nižje postave lahko v primeru neprimernega kroja ali pretirane barvne drznosti optično celo zmanjša. Maxi plašč letošnje zimske sezone sicer dopušča številne možnosti krojev, barv in materialov. Tovrstne, bolj drzne različice, odlikuje videz dramatičnosti in unikatnosti. Za bolj trajnostno uporabo pa vendarle priporočamo izdelavo barvno bolj umirjene različice, naprimer v klasični črni ali sivi barvi.

Sebi lastno različico zimskega plašča izberite glede na svoj trenutni navdih, predvsem pa z mislijo na to, da vas bo ta udobni in topli oblačilni kos grel še mnogo lepih zim.

Foto viri: Depositphotos, Pinterest, spletni mediji

Leave a comment