DETAJLI, KI ŠTEJEJO: Modni dodatki za dopolnitev moškega osebnega stila

1. ŽEPNI ROBEC – moški dodatek za vsak žep

Najsi gre za poživitev sloga klasične poslovne obleke, večernega oblačila ali simpatično popestritev sproščenega suknjiča k hlačam: žepni robci izboljšajo modni izgled moškega, ki si želi izgledati sofisticirano in z občutkom za detajle.


Pri izbiri robca je za dosego maksimalnega modnega vtisa koristno upoštevati

naslednje nasvete:

1. Žepni robec naj se barvno popolnoma ne ujema s kravato. Naj komplementira barvo naše kravate, ali pa je njen popoln kontrast.

2. Načinov zlaganja robčkov v naprsnem žepu je veliko in se razlikujejo glede na sam stil oblačila. Vendarle pa, ne glede na to, na kateri način zložimo robec iz blaga, vedno pazimo, da ta v žepu ne naredi izbokline. Žepni robček v naprsnem žepu naj bo zmeraj relativno plosko ob prsnem košu.

3. Žepni robec lahko nosimo bodisi v kombinaciji s kravato, metuljčkom ali plastronom za bolj formalne in svečane dogodke, lahko pa tudi v kombinaciji brez ovratnega dodatka, za tiste bolj »casual« dogodke.

4. Način zlaganja robca naj bo odvisen od priložnosti nošenja in našega počutja, predvsem pa od stila osnovnih oblačilnih kosov.


S številnimi možnostmi v smislu materialov, tekstur, barv in načinov zlaganja, je vključitev tega modnega dodatka v naš modni stil pika na i lastnemu individualnemu slogu.

2. MOŠKA KRAVATA-ovratni dodatek za dovršeni poslovni izgled

Kravate v poslovnem okolju vedno izžarevajo urejenost, poslovni bonton in profesionalnost.

Pri izbiri kravate naj bi najprej upoštevali eno nenapisano, a splošno pravilo, ki priporoča, da je srajca v svetlejšem odtenku od kravate.

Kako je s priporočili glede barv in vzorcev?

Za poslovni oziroma formalni stil je najbolj primerna nevtralna, ne preveč vpadljiva kravata in enobarvni vzorci, ki ne izstopajo preveč. Poslovno profesionalen stil dopušča malce več kreativne svobode in omogoča bolj individualno izražanje vaše osebnosti, kar največkrat pomeni več svobode pri izbiri barv in vzorcev. Pri poslovno neformalnem slogu lahko moški kravato nosi tudi brez obleke. Kravate za svečane priložnosti dopuščajo sicer manj izrazitih vzorcev in kričečih barv, a več glamuroznosti v kroju in materialu, ki je lahko tudi svetleč.

Stilsko in barvno ujemanje srajce in kravate

V primeru, da ste oblekli svečano srajco nevtralne barve, je prava izbira svečana kravata, ki naj se stilsko povezuje z manšetnimi gumbi in naprsnim robčkom. V primeru, da se odločite za črtasto poslovno srajco nevpadljive barvne nianse, so možnosti kombinacij precej večje. Lahko se odločite za enobarvno kravato, kravato z drobnimi pikami, manjšimi grafikami ali drugimi vzorci. Pri tem pa je pomembno, da ti vzorci niso preveč barvno vpadljivi ali preveliki. V primeru, da so na kravati veliki oz. zelo opazni geometrijski liki, izberite srajco z majhnimi in neizrazitimi vzorci – in obratno.

Kaj pa materiali? Za lep in profesionalen poslovni izgled izberite svileno kravato z manj sijaja. Na tržišču je tudi veliko kravat iz mikrotkanin, ki se po izgledu lahko precej približajo videzu svile, morebiti pa so z vidika vzdrževanja celo bolj uporabne. Kravate iz sezonsko pogojenih stilov, kot so pletene in bombažne, raje rezervirajte za manj formalne priložnosti. V primeru kravat za svečane priložnosti, kot so poroke, so kravate lahko zelo glamuroznega izgleda, izdelane celo iz bolj bleščečih tkanin.

Kakšna so priporočila glede širine kravate?

Poleg vzorcev in barv kravate je treba biti pozoren tudi na širino kravate. Čeprav so v zadnjih letih bolj modni ožji stili kravat (širina 5 ali 6cm), pa je dejanska izbira odvisna tudi od konstitucije moškega telesa. Moški povprečne postave lahko nosi tako ozko kot široko kravato. Za izrazito vitke postave moških se priporoča kravata med 5 in 7cm, za moške atletske oz. močnejše postave kravata širin od 5 do 8cm in za polnejše postave kravate širin med 7 in 8cm.

Kravata in zavezovanje

Za dodelan končni izgled je pomemben tudi tip vozla, ki se mora podati tipu ovratnika na srajci. Za ravni ovratnik (”point collar”) so najbolj priporočljivi ožji in manjši kravatni vozli, za razširjen (”spread”) ovratnik večji kravatni vozli, za gumbasti ovratnik(”button-down”) pa manjši in ožji kravatni vozli. Klasični kravatni vozel se dobro poda vsem omenjenim stilom moških srajčnih ovratnikov.


3. MOŠKI METULJČEK – ovratni dodatek spridihom kreativnosti

Slogu primerno izbran metuljček lahko da naši srajci, obleki, stilu in celotnemu oblačilu pridih neminljive elegance in kreativnosti. K obleki se metuljčki navadno izberejo za dogodke specifične narave, kot so praznovanja, formalne in gala priložnosti, kjer kravata kot modni dodatek ne pusti dovolj impresivnega vtisa. Na področju specifičnega »black tie« oziroma »white tie« oblačilnega sloga pa je ta modni dodatek dobesedno obvezen k celotni opravi. Kot so kravate različnih stilov in širin, tako so tudi metuljčki različnih oblik.

Tukaj je nekaj najbolj pogostih oblik metuljčkov:


Tradicionalni metuljček
: Gre za osnovno, najbolj pogosto obliko metuljčka, ki je primerna je za vse dogodke, tudi za tiste najbolj gala dogodke z zapovedjo oblačenja.

Jumbo metuljček: Ta metuljček je precej večji in ima bolj luksuzno silhueto od običajnega, tradicionalnega metuljčka. Nosljiv je predvsem na bolj svečanih dogodkih, tudi tistih z zapovedjo oblačenja (npr.smokingov in »black tie« oblačilnega sloga). Pa še priporočilo: zaradi svoje velikosti so te vrste metuljčkov primerne za moške višje postave.

Metuljček »netopir«: Gre za obliko, ki sicer posnema obliko klasičnega metuljčka, le da je manjša. Vizuelno gre za pravokotnik s sploščenimi konci, ki so široki manj kot 5 cm. Ta oblika metuljčka zagotovlja čist, enostaven in simetrični videz za različne priložnosti uporabe.

Metuljček »diamant«: Gre za obliko metuljčka na zavezovanje, ki ima koničaste konce. Po svoji obliki vizuelno deluje nekoliko asimetričen. V svojih enobarvnih, temnejših različicah je uporaben predvsem ob bolj formalnih, svečanih priložnostih.

Metuljček z zaobljenimi robovi (metuljček »balon«): Gre za manj formalno obliko metuljčka, ki je v uporabnem smislu najmanj pogosta in hkrati primerna za oblačilne sloge manj formalne narave.

Glede na sam material, iz katerega je metuljček izdelan, ločimo tekstilne metuljčke, kamor spadajo vsi predhodno omenjeni stili metuljčkov in vedno bolj priljubljeni leseni metuljčki. Med slednjimi najdemo lesene metuljčke, izdelane v številnih variacijah lesa. Variacije v številnih velikostnih izvedenkah so lahko bodisi v celoti lesene ali pa kombinirane s tekstilnim materialom v sredinskem delu metuljčka, kar omogoča večjo barvno povezljivost z osnovnimi oblačilnimi kosi. Vendarle pa sam slog lesenega metuljčka narekuje uporabo ob stilsko manj formalnih priložnostih. Če se leseni metuljček uporabi ob svečani priložnosti, kot je poroka, gre praviloma za bolj sproščeni oziroma tematski slog tega sicer formalnega dogodka.

In nenazadnje, gotovo že velikokrat povedano, a še kako resnično: »Obleka ne pomeni nič, dokler nekdo ne zaživi v njej.«

Zaživite v sebi lastnem slogu!

Foto viri: Depositphotos, Pinterest, spletni mediji

Leave a comment