MORRO SARTORIALE: individualen slog, ki upošteva pravila nošenja

MOŠKA OBLEKA: kako jo pravilno izbrati?

Pri nakupu moške obleke moramo biti pozorni na barvo, vzorec, kvaliteto tkanine in kroj. Seveda je vse prej omenjeno potrebno izbrati glede na namen nošenja obleke. Na področju moških poslovnih oblek so pravila nošenja malo drugačna, kot na področju moških poročnih oblek. Določena univerzalna pravila kodeksa oblačenja pri moških pa so seveda enotna ne glede na priložnost nošenja.

Medtem ko starejši poslovni moški večinoma še vedno prisegajo na bolj konzervativno oblačenje, bi se mlajši radi oblačili bolj individualno, in v svojo garderobo vnesli več življenja oziroma individualnosti. Pri nakupu poslovne obleke za moške navadno ni tako pomembno poznavanje mode, temveč bolj poznavanje kodeksa poslovnega oblačenja.
Seveda pri izbiri obleke upoštevamo tudi naravo dela, ki ga opravljamo, pomembno pa je še, da se v obleki počutimo udobno.

Kaj pa pravila?

Pri izdelavi oblek po meri za moške stranke se kljub individualnim slogom srečujemo z določenimi nenapisanimi pravili, ki naj bi jih upoštevali pri nošenju moških oblek.

Naj na kratko omenimo pravila za določanje dolžine rokavov in hlač pri moških oblekah, ki naj bi se za dovršeni izgled upoštevali ne glede na predhodno izbrani slog obleke:

  • dolžina rokavov pri moški obleki naj sega do zapestja ali manj, če želimo da srajca gleda izpod rokavov (vsaj 0,5cm -1,5cm)
  • dolžina hlač je odvisna od širine hlačnic. V kolikor gre za hlače z ožjimi hlačnicami (npr.16-18cm), naj dolžina sega do gležnja oziroma do roba čevlja. Če so hlače na dolžini širše (npr.19-20cm), pa naj segajo do 1cm nad peto ali do pete čevlja.

Moški ne pozabite tudi na nogavice, ki so prav tako sestavni del usklajenega oblačilnega sloga pri moškem. Za poslovno urejenost k moški obleki priporočamo s tkanino hlač oziroma z barvo čevljev ujemajoče se nogavice daljše dolžine, kjer se vam ob sedenju ne vidi koža.

Dodatki, kot so kravata, robček, pas in čevlji naj bodo stilsko usklajeni z izbrano moško obleko. Priporočamo barvno ujemanje čevljev in pasu.

Leave a comment