MOŠKE OBLEKE ZA SVEČANE PRILOŽNOSTI

Vsak moški se kdaj v življenju znajde v situaciji, ko mora obleči obleko. Moški, ki obleke nosijo tudi v službenem času, verjetno lažje najdejo obleko zase tudi za svečano priložnost. Vsi tisti, ki obleko oblečejo zgolj ob posebnih dogodkih v življenju, kot so poroke in razne svečane priložnosti, pa imajo pri izbiri pravilnega kroja, barve in ujemajočih se dodatkov, navadno malo več težav. Ustrezna izbira obleke za svečano priložnost je seveda v veliki meri odvisna od same priložnosti, namena ter nenazadnje lokacije, kjer se ta svečana priložnost odvija. Izberejo naj obleko, ki je ustrezne velikosti, kroja in barve, nemalo pozornosti pa morajo posvetiti tudi izbiri pripadajočih dodatkov, srajce, nogavic in obutve. Velikost obleke je ustrezna, če se obleka prilagaja ramenom in so upoštevana pravila glede dolžine suknjiča ter rokavov. Barva srajce, obutve in modnih dodatkov naj se izbere glede na barvo obleke oziroma zapovedi oblačenja na samem dogodku (t.i.»dress-code«), v kolikor le-ta obstaja.

Najpomembnejše pravilo pri nošenju moške obleke, še posebej za svečano priložnost, je ustrezna velikost. Pri izdelavi moške obleke po meri je, kar se tiče velikosti, osnovnemu pravilu najlažje zadostiti. Tako poznavalci kot laično oko morajo biti pri moški obleki še posebej pozorni na pravilno dolžino hlačnic, dolžino rokavov pri suknjiču in na samo prileganje obleke, v kateri se mora moški kljub elegantnemu izgledu počutiti nadvse udobno.

Ustrezna dolžina hlačnic je pri moških oblekah za svečane priložnosti zelo pomemben faktor izgleda obleke. Hlačnice se ne smejo gubati na čevljih. Pri klasičnem modelu hlač na rob se ravnamo po preprostem pravilu: ko moški stoji brez čevljev, naj zadnji del hlačnice sega do tal, pri sprednjem delu hlačnice pa je dopustna maksimalno ena guba. Govorimo seveda o klasičnem modelu hlač. Pri ožjih modelih hlač pa so hlačnice lahko krajše, tako da se vidi cel čevelj. Dolžina rokavov suknjiča naj sega približno dva prsta pod kostjo zapestja, kadar ima moški roke spuščene sproščeno ob telesu. Dolžina suknjiča mora biti usklajena s srajco, katere dolžina rokava mora biti vidna izpod suknjiča za približno 1 do 1,5 cm.

Svečano obleko lahko nosi vsak moški, vendar je zelo pomembno tudi, kako se v formalnem oblačilu vede. Ko moški stoji oziroma za uradni del svečane priložnosti, naj ima gumbe na suknjiču zapete. Nato se pri suknjiču, ki ima dva ali tri gumbe, spodnjega odpre. V primeru suknjiča z dvema gumboma je lahko odpet le spodnji, zgornji mora biti zapet. Če se moški usede, pa si lahko odpne vse gumbe, saj je gubanje zapetega suknjiča med sedenjem lahko precej moteče. In ko moški spet vstane, naj si neopazno zapne samo zgornji gumb na suknjiču.

 

Leave a comment